Når vi drikker kaffe i butikken, drikker vi den selvfølgelig af de polske keramik krus fra Ceramika Artystyczna.

Vi er vilde med deres farver og mønstre og kan godt lide at blande dem. Det giver meget mere liv til bordet. De ligger godt i hånden og er gode at drikke af. Når tallerkenerne og fadene også kommer på bordet, ja, så er der for alvor dømt forår.

De er håndlavede og glasuren er miljøvenlig. Ingen tungmetaller eller bly. Og, så kan de gå i opvaskemaskinen. Ikke helt uvæsentligt. Det skyldes den helt særlige glasur og det, at krusene er stentøj. Det gør dem stærkere, så de ikke så let går i stykker, som for eksempel porcelæn. De tåler også høje temperaturer som mikrobølgeovn og almindelig ovn, så vi kan sagtens varme mælken direkte i kanden ved at stille den i mikrobølgeovnen.

Der findes 600 forskellige former og 2500 mønstre. Både traditionelle og nyere designs. Det prikkede mønster er et gammel mønster bønderne brugte før i tiden inspireret af “øjet” i påfuglens fjer. Mønstrene bliver for størstedelens vedkommende duppet på som i videoen herunder.

Vi har selvfølgelig ikke alle former og mønstre, men du er velkommen til at kigge kataloget i gennem og lave en bestilling, hvis du har særlige ønsker.

Ceramika Artystyczna er et kooperativ som bygger på gamle lokale traditioner. Fabrikken ligger i den lille landsby Boleslawiec i det sydvestlige Polen.